COURTYARD REVITALIZATION AND SCHOOL GARDEN

2020, VEGERVILLE, ALBERTA, CANADA
Revitalization
A woman by the name of Margaret Fuller once said “if you have knowledge, let others light their candles in it,” and this sentiment is exactly what inspired the Vegerville Composite High School’s Environmental Club to spring to action when they realized some green spaces on campus were being underutilized.

After taking inspiration from other high schools across Alberta that utilize school-community gardens for student education, Ava, Hailey, Ryan, and Aaron took charge on creating a plan to transform an existing campus courtyard area into a space to enjoy nature and grow food. Not only do the upgrades include ground work; with the combined funding from the Caring For Our Watersheds contest and other sponsors, the club is excited to start construction on an atrium to enclose the area to allow students to enjoy it over the cold Alberta winters!

Not only will the space be a beautiful reminder to take pause and enjoy the watershed we live in, but the addition of a garden will provide agricultural learning opportunities for students- valuable skills for a sustainable future. The Vegerville Composite High School Environmental Club has truly demonstrated how they care for their watershed with this long-term project that will allow students to discover and connect to the natural world for years to come.