LIVING WALL AND GREEN AREA

2017, CALGARY, AB, CANADA

In 2017, Ryan Song of Sir Winston Churchill High School placed 4th overall in the Caring For Our Watersheds competition with their project “Living Wall and Green Area”. Sir Winston Churchill High School was built in 1968 and has undergone very few renovations since then. The school contains very few windows, many of which do not open. Students often complain that the school environmenLiving wall and green areat is stifling, uninspiring and that there is poor air quality. In addition, Ryan felt that there was a general lack of environmental awareness among students at this school.

In an effort to combat these issues, and raise awareness about the local watershed, Ryan and the Sir Winston Churchill Earth Club decided to install a portable green wall, and produce information brochures about unsustainable behaviors that have a negative impact on our watershed. The portability of the green wall means that it can be moved to different classrooms within the school, based on the amount of natural light that is seasonally available in sections of the building.

The living wall and green area is maintained by student volunteers that are members of the Eath Club. Through their continued dedication to this project, and involvement with the CFOW program, these students have taken a vested interest in protecting the watershed and providing knowledge to other students about why the green wall is there and the impact our actions have on native plants and animals in our watershed.